Özel Okulların Resmi Okullardan Farklı Uygulamalar Yapması Hukuka Uygun Mudur?
Ülkemizde faaliyet gösteren Özel Öğretim Kurumları’nın öğrencilerini dengi olan resmi öğretim kurumlarından farklı uygulamalara tabi tuttuğu görülmektedir. Peki öğrencilerin öğrenim sürecindeki bu uygulamalar hukuka uygunluk taşıyor mu?
Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin "Öğretim programları, ders çizelgeleri ve başarının değerlendirilmesi" başlıklı 46. Madde düzenlemesine göre dengi resmî okullarda uygulanan haftalık ders çizelgesi ve öğretim programlarından farklı uygulama yapacak okullar yapacakları farklı uygulamalara kurum yönetmeliklerinde yer vererek Bakanlığın izninden sonra uygulayabilecektir.
Bu düzenleme uyarınca, Özel Öğretim Kurumları tarafından öğrencilerinin öğrenimi sürecinde resmi okullardan farklı haftalık ders çizelgesi ve öğretim programı uygulayacak ise farklılık arz eden bu uygulamaları kurum yönetmeliklerinde yer vermesi ve bu hali ile yönetmeliğin Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayından geçirmiş olması gerekmektedir. Özel Öğretim Kurumu tarafından düzenlenen ve farklılıklar içeren bu yönetmelikler Milli Eğitim Bakanlığı'nın onayı sonucunda yürürlüğe girmekte ve öğretim programları, ders çizelgeleri ve başarının değerlendirilmesi konusunda resmi okullardan farklı düzenlemeler Özel Öğretim Kurumlarının kendi kurum yönetmeliklerine göre uygulanabilmektedir. Bu halde, Özel Öğretim Kurumları tarafından öğrencilerine Milli Eğitim Bakanlığın onayı sonucunda yürürlüğe girmiş haftalık ders çizelgesi ve öğretim programlarının dengi resmi okullardan farklı uygulanması hukuken mümkün hale gelmektedir.
Konuya ilişkin daha detaylı bilgiye Kardelen Hukuk Bürosu’na ait bu sitenin iletişim bölümündeki formu doldurarak ya da telefon veya mail aracılığı ile irtibat kurarak kolaylıkla ulaşabilir, konuya ilişkin hukuki danışmanlık alabilirsiniz.